ФИНЛИ МАККЕЙ – ЕДИН ФОТОГРАФ С НЕОБУЗДАНО СЪЗНАНИЕ

ФИНЛИ МАККЕЙ – ЕДИН ФОТОГРАФ С НЕОБУЗДАНО СЪЗНАНИЕ

Любомир Стойков

Париж – София

Финли МаккейФинли Маккей е роден през 1973 в Шотландия. В средата на деветдесетте години учи в училището за изящни изкуства на Глазгоу. След това се премества в Лондон и става асистент на фотографи като Джулиан Брод, Алекс Кейли и Илейн Константин, за които работи на пълен работен ден в периода от 1999 до 2002.

Кралица Софи МаргоПрез 2002 Финли започва да се концентрира върху своето собствено портфолио, в което развива нов и оригинален стил въз основа на визуалните поп течения на уличното изкуство и анимационните филмчета, като се повлиява и от класическата английска графика.

Първата професионална възможност за младия фотограф идва от модната марка Diesel – фотографиите за кампанията „Работи здраво” донасят на него и на агенция KesselsKramer три бронзови лъва от фестивала в Кан.

Маккей е правил снимки за издания като "Ню Йорк Таймс", известното английско списание за мода и лайфстайл „Sleazenation”, списанието за фотография "125" и за "Арена”. В последно време е работил за Nike, Adidas, Olympus, Бритиш Телеком, Шотландската балетна трупа, Channel 4, Английската национална опера и прочутия лондонски магазин „Хародс”.

Когато не си навършил 35 и вече си титулуван сред най-добрите световни майстори на фотообектива, наистина може да се говори за шеметна кариера и грандиозен успех. Поводът да се срещна и разговарям с шотландския фотограф Финли Маккей бе, че тъкмо той е автор на 16-то издание на прочутия календар “Лаваца” – за 2008 година. Стилът ар нуво, както и образи на кралици от минали епохи в дворците във Франция и Китай са сред водещите мотиви в това изключително произведение на фотографското изкуство. По време на импозантната кралска вечеря в оранжерията на Версайския дворец г-н Маккей бе любезен да отговори на моите въпроси. За него вече знаех, че публикува в такива влиятелни издания като “Ню Йорк таймс”, “Арена”, “125” и др., както и че е работил за Английската национална опера и лондонския Хародс. Ето и самото блиц интервю, което успях да взема от автора на новия календар “Лаваца”:

Кралица Софи МаргоКралица Бао

Любомир Стойков: От къде сте?
Финли Маккей: От Шотландия – Глазгоу.

Коя зодия сте?
- Скорпион.

Защо решихте модната фотография да бъде ваша професия?
- Всъщност аз не се занимавам с модна фотография – правя по-странни неща. Съвместният ни проект с “Лаваца” е най-“модното” нещо, което съм снимал.

Кои са вашите най-добри учители в тази област?
- Моята бивша шефка Елейн Констънтайн – тя ми е като майка.

Кралица Мелиса ІІІПроизведения на Финли Маккей

Кажете нещо повече за стила на Елейн?
- Тя използва няколко вида светлина и е много автентична, реална и щастлива.

А как бихте описали вашия стил?
- Аз също използвам много светлина. Но не бих искал да говоря за моя стил, да коментирам сам своето творчество. Нека това да го направят другите

Какви са съвременните тенденции в модната и рекламната фотография?
Не бих искал точно аз да говоря за това. Мисля, че това (сочи към рекламните визии на “Лаваца”). Мисля, че това е много различно от всичко, което съм правил и аз наистина се забавлявах. Преживяването беше невероятно, съзнанието ми беше необуздано.

Произведения на Финли МаккейПроизведения на Финли Маккей

Как избрахте моделите за тази фотосесия и въобще за новата рекламна кампания на кафе “Лаваца”?
- Търсихме хора, които притежават кралско излъчване и изражение. Другото ни изискване към моделите беше да са добри актьори – само един от тях не успяваше да се справи добре с ролята си, но останалите бяха удивителни. Те дори успяха да обогатят своите образи.

Каква е за вас красотата и елегантността?
- Не мисля, че аз съм типичният елегантен фотограф, опитвам се да уловя красотата на мига ...

Каква е ролята и значението на Вивиан Уестууд в тази фотосесия, в тази кампания?
- Тя е страхотен дизайнер! Мои приятели работят за нея, а тя бе любезна да предостави <а href="http://www.fashion.bg">дрехите за фотосесията на календара на “Лаваца”...

Самата Уестууд работи ли пряко в този проект?
- Не, момчето, което отговаряше за стила – Мориц Джъндж, е страхотен дизайнер на театрални костюми и той е работил с нея. Така че влиянието на вивиън Уестууд е косвено, а Мориц е дизайнерът, който осигури облеклата за снимките.

Произведения на Финли МаккейПроизведения на Финли Маккей

Кой е най-големият ви успех досега?
- Този проект. Това е най-голямото нещо, което съм правил. Никога не съм получавал толкова внимание.

Каква е следващата ви стъпка?
- Луната!

...Шефката на отдела за корпоративен имидж на “Лаваца груп” Франческа Лаваца подчертава удоволствието от работата си с Финли по време на подготовката и реализацията на новата концепция на календара за 2008 година: “Работата с Финли беше напълно завладяваща още от самото начало. Той веднага започна да ни помага с огромен ентусиазъм и неотслабваща страст. Ние споделяхме мнението му за това как да заснеме фотографиите, като идеята да ги направи в стил Арт Нуво беше изцяло негова. Това беше нещо, с което той искаше да експериментира – идеята му вече беше оформена - и ние му позволихме да я интерпретира свободно, следвайки мотото на марката "Изрази себе си". Имаше много работа по подготовката и координация с целия му екип и с агенция Testa. Проучването на комбинации, тъкани, предмети и декори беше наистина прецизно.

Любомир Стойков разговаря с Финли МаккейДжузепе Лаваца, Любомир Стойков и Финли Маккей

Ако трябва да определя Финли с една дума, бих казала, че той е енергия в чистата й форма. Непрекъснато е в движение, зад камерата, на снимачната площадка, с моделите, статистите и с членовете на екипа.”. Всъщност Финли Маккей е навярно едно от най-добрите потвърждения за качествата на постмодерните рекламни и модни фотографи. Защото той е жив, ентусиазиран, провокативен и не на последно място – притешаващ необуздано съзнание. Романтик и фантаст, художник и психолог, Финли Маккей е естетически и културен фото документалист на нашата глобална и заедно с това интимна епоха!...

Любомир Стойков и ЛизаДиана Шингарова, Финли Маккей и Любомир Стойков

Снимки:
1. Финли Маккей
Фото: © Диана Шингарова
2. и 3. Кралица Софи Марго – рекламна визия от календар “Лаваца 2008”
Фото: © Finlay MacKay
4. Кралица Бао – рекламна визия от календар “Лаваца 2008”
Фото: © Finlay MacKay
5. Кралица Мелиса ІІІ – рекламна визия от календар “Лаваца 2008”
Фото: © Finlay MacKay
6. – 10. Произведения на Финли Маккей
Фото: © Finlay MacKay
11. Любомир Стойков разговаря с Финли Маккей във Версайския дворец по време на премиерата на календар “Лаваца 2008”, октомври 2007 – Париж.
Фото: © Диана Шингарова / © Любомир Стойков
12. Джузепе Лаваца, Любомир Стойков и Финли Маккей във Версайския дворец по време на премиерата на календар “Лаваца 2008”, октомври 2007 – Париж.
Фото: © Диана Шингарова / © Любомир Стойков
13. Любомир Стойков и Лиза - приятелка на Финли Маккей, във Версайския дворец по време на премиерата на календар “Лаваца 2008”, октомври 2007 – Париж.
Фото: © Диана Шингарова / © Любомир Стойков
14. Диана Шингарова, Финли Маккей и Любомир Стойков във Версайския дворец по време на премиерата на календар “Лаваца 2008”, октомври 2007 – Париж.
Фото: © Диана Шингарова / © Любомир Стойков


Коментари (3)Прочетено: 6143 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 4, Ноември 2007

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 3: Феликс Дасилва: творчество и заслепяваща експлозия в модната фотография
   БРОЙ 2: МАРИО ТЕСТИНО – ЧОВЕКЪТ, КОЙТО РИСУВА СЪС СВЕТЛИНАТА
   БРОЙ 1: СТЕФАН АНДРЕЕВ: МАЙСТОРЪТ НА ИЗЯЩНАТА ФОТОГРАФИЯ

 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо киноМодерните сайтове:   Мода - Колекции - Готварски рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Дамски обувки - Дрехи