Fashion Lifestyle Magazine Списание за мода и лайфстайл - брой 107

НОВИЯТ АЛМАНАХ: КУЛТУРЕН И ЕСТЕТИЧЕСКИ ФАКТ

Силвия Мадина

* Българската мода демонстрира хуманност по случай Рождество Христово

В навечерието на Рождество Христово – на 16 декември т.г. - се проведе благотворителната премиера на “Алманах на българската мода 2009” под патронажа на първата дама г-жа Зорка Първанова. Автор и съставител на алманаха е проф.д-р Любомир Стойков, председател на Академията за мода. Събитието се състоя в Дом 2 на резиденция “Бояна” и по установила се през годините традиция беше с благотворителен характер. В предварителен търг чрез наддаване бяха разпродадени първите три – официално номерирани и подписани от автора, екземпляра от книгата. Даниела Гьошева – управител на сдружение с нестопанска цел “Нашата красива България - Благоденствие” закупи първия, най-ценен Алманах. Весела Драганова - председател на Партията на българските жени и зам.-председател на Парламентарната група на НДСВ вече притежава екземпляр № 2 на книгата, а фирма "Софсток" ООД, изключителен представител на кафе “Лаваца” и на “Бомбай Сапфир” за България е собственик на третия екземпляр.

На самата премиера новият алманах също беше разпродаван изключително с благотворителна цел. Събраните средства (също по традиция) са предназначени за децата в неравностойно социално положение от Дом “Свети Иван Рилски”, на който авторът на книгата за българската мода е кръстник и дългогодишен дарител, както и за подпомагане на висшето образование и обучение у нас. Сред гостите на събитието бяха барон Кирил Гендович и неговата съпруга, Иво Атанасов, Юлиана Дончева, Весела Нейнски, Светлана Лечкова, Светослава Тадаръкова, Жана Жекова, Кристиан Коев, Валентина Войкова, проф. Майа Богданова, проф. Панайот Панайотов, Ади Митрева и др.

В своя предговор към “Алманах на българската мода 2009” г-жа Зорка Първанова пише: „Деветото поредно издание на „Алманах на българската мода” вече е естетически и културен факт. Във вашите ръце е още едно послание за красота и елегантност, модерност и стил. Запознаването със съдържанието на „Алманах на българската мода 2009” година показва развитие на родния моден дизайн по посока на едно наистина по-високо качество и несъмнено разнообразие на обемите, силуетите, цветовите гами и тенденциите. Изминалата 2008 година показа новите уверени стъпки, които българките и българите направиха към европейския начин на живот, към европейския ценностен модел на културна реализация и общуване.

Авторът на новия алманах проф. Любомир Стойков и водещата на вечерта Тони Рапонска

Даниела Гьошева - управител на сдружение с нестопанска цел “Нашата красива България - Благоденствие” закупи първия екземпляр на Алманаха

Весела Драганова - председател на Партията на българските жени и зам.-председател на Парламентарната група на НДСВ вече притежава екземпляр № 2 на книгата

Традицията да се съставя хроника на създаденото от българските модни творци продължава успешно благодарение на професор Любомир Стойков и неговия неуморен екип. В новото издание на алманаха е отразено много от най-важното, което се е случило в българския моден дизайн през изминалата година – както у нас, така и зад граница. Прецизният окуляр на модният експерт и културолог не е пропуснал да отбележи положителната промяна в реализацията на нашите дизайнери и модни предприемачи. Български модни къщи участват в най-престижни европейски и световни изложби, панаири и договаряния. У нас се организират значими балкански изложения на облекло, текстил, оборудване и принадлежности за модната индустрия; дават си среща изтъкнати представители на модния и текстилния бранш; провеждат се на високо професионално ниво научни и практически конференции за модата като изкуство, потребление и пазар.”

Модел на “Мирó”, представен по време на благотворителната премиера на “Алманах на българската мода 2009”Модел на “Триумф”, представен по време на благотворителната премиера на “Алманах на българската мода 2009”

Модел на “Ирида”, представен по време на благотворителната премиера на “Алманах на българската мода 2009”Модел на “Люсил”, представен по време на благотворителната премиера на “Алманах на българската мода 2009”

В самата вечер на 16 декември в Дом 2 на резиденция “Бояна” се състоя и красивият ревю-спектакъл, в който участваха с най-новите си колекции „Миро” (носител Златна игла за модна фирма на годината), „Триумф”, „Ирида” (носител на Златна игла за моден спектакъл), „Люсил”, „Ел Градо”, „Квят” „Маркам” (най-новия носител на Златна игла в категория „Модна къща” за 2008 г.) и Аля Милушева – „Астела ателие” (получила приза Златна игла на Академията за мода в категорията „Дизайнер” на 2008 г.). Проф. Стойков беше поканил да покажат свои произведения неговите студенти от втори курс „Мода” на Националната художествена академия, както и стипендиантките от миналогодишния алманах на българската мода - Жени Ковачева и Миглена Карова. В ревюто участва със свой модел и младата дизайнерка Катерина Кръстева, завършила мода в Париж.

Модел на “Ел Градо”, представен по време на благотворителната премиера на “Алманах на българската мода 2009”

Водеща на вечерта беше чаровната Тони Рапонска от Канал 3. Постановката и хореографията бе дело на Амалия Тинчева, а в шоуто се включиха някоиот най-красивите български модели, сред които и носителки на титлата “Мис България”. Прическите са на салони “Луксор”, а гримът на “Макс Фактор”. Официален фотограф на благотворителната премиера е известният майстор на фотообектива Божидар Марков.

В няколко поредни броя ще ви представим колекциите на модните къщи, които участваха в ревю-спектакъла по повод благотворителната премиера на "Алманах на българската мода" 2009.

Модел на “Маркам”, представен по време на благотворителната премиера на “Алманах на българската мода 2009”Модел на “Квят”, представен по време на благотворителната премиера на “Алманах на българската мода 2009”

Модел на Аля Милушева за “Астела ателие”, представен по време на благотворителната премиера на “Алманах на българската мода 2009”Модел от колекция “Оп арт илужън” на студентите от втори курс „Мода” на Националната художествена академия, представен по време на благотворителната премиера на “Алманах на българската мода 2009”

Екипът на консултантска къща “От игла до конец” и издателска къща “Алма комуникация” изказват специална благодарност на спомоществователите на благотворителната премиера на “Алманах на българската мода 2009”: “Нашата красива България”, “Lavazza”, “Bombay Sapphire”, “Винпром Карнобат”, “Ситроен”, “Белла България”, “El Grado”, “Резиденция “Бояна”, “Max Factor”, Изворна вода “Рилец”, “Luksor”.

ВИДЕО:

Снимки:

1. Корицата на “Алманах на българската мода 2009”.
Фото: “Astella atelier”/ сп. “Мода”
2. Авторът на новия алманах проф. Любомир Стойков и водещата на вечерта Тони Рапонска
Фото © Еди Рафаелян
3. Даниела Гьошева - управител на сдружение с нестопанска цел “Нашата красива България - Благоденствие” закупи първия екземпляр на Алманаха.
4. Весела Драганова - председател на Партията на българските жени и зам.-председател на Парламентарната група на НДСВ вече притежава екземпляр № 2 на книгата.
5. Модел на “Мирó”, представен по време на благотворителната премиера на “Алманах на българската мода 2009”.
6. Модел на “Триумф”, представен по време на благотворителната премиера на “Алманах на българската мода 2009”.
7. Модел на “Ирида”, представен по време на благотворителната премиера на “Алманах на българската мода 2009”.
8. Модел на “Люсил”, представен по време на благотворителната премиера на “Алманах на българската мода 2009”.
9. Модел на “Ел Градо”, представен по време на благотворителната премиера на “Алманах на българската мода 2009”.
10. Модел на “Маркам”, представен по време на благотворителната премиера на “Алманах на българската мода 2009”.
11. Модел на “Квят”, представен по време на благотворителната премиера на “Алманах на българската мода 2009”.
12. Модел на Аля Милушева за “Астела ателие”, представен по време на благотворителната премиера на “Алманах на българската мода 2009”.
13. Модел от колекция “Оп арт илужън” на студентите от втори курс „Мода” на Националната художествена академия, представен по време на благотворителната премиера на “Алманах на българската мода 2009”.
Фото: © Божидар МарковДобави коментар
Вашето име:
Вашият коментар:
Въведете символите: captcha
Коментари от други потребители
Биляна Крумова:
27 Януари
22:46
Вярно е, че проф Стойков си върши добре работата. Но той не може да отговаря за всички дизайнери. Проблемите в българската мода са като във всяка друга сфера, затова подобни събития като премиерата на алманаха само могат да отправят предизвикателства към дизайнерите ни, да ги накарат да бъдат по-добри, по-оригинални, по-качествени.
раяна:
4 Януари
21:00
Много е хубаво събитието, Л.Стойков се старае, но все още не е на нивото на което трябва да бъде. А и българските дизайнери трудно биха засенчили известните чужди. Обяснението - много учене, талант, много работа. А тук това понакуцва, за съжаление.
Валентина Петрова:
25 Декември
17:32
Тези модели наистина са прекрасни...Студентската дреха също много ми харесва!
Камелия:
25 Декември
09:42
Алманахът и неговата премиера са едно от малкото места в България, където може да се види докъде сме стигнали в модата. Стил, красота и надежда, че нашите дизайнери все по-често ще засенчват своите чуждестранни колеги.
 

Модерните сайтове:   Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски манта - Рокли