Теодосий Спасов награди краля на небесата

Теодосий Спасов награди краля на небесата

На тържествена церемония Теодосий Спасов откри изложбата "Преоткрий България", дело на списание "8", Булфото и ОББ. Включените в нея снимки са подбрани измежду 1447 кадъра на 477 автора.

Теодосий Спасов награди краля на небесата

Лично световноизвестният музикант връчи голямата награда на победителя Иван Христов за „Кралят на небесата”. Кадърът, изобразяващ Пирин, е направен след нощен 5-часов преход по върховете. Късметът и ниските облаци направили снимката, “подобна на вулкан”.
Второ място зае магнетичен кадър на Крушунските водопади, заснет от Виолетка Карушева. Това е най-голямата в страната варовикова водна каскада, намираща се на 34 км източно от Ловеч.

Теодосий Спасов награди краля на небесата

Третото място зае Владимир Гергов за снимка на местността Рая в Средна Стара планина. Мястото се намира над град Калофер, а фотографът извадил късмет, защото само 60 дни в годината там времето е ясно и тихо. Гергов спечели и симпатиите на читателите на Списание “8”. Специалните награди отидоха при Ангел Йорданов за снимка на Червената черква от 5-6 век край Перущица и Филип Пейнерджиев за „Параклис Св. Йоан Летни” до Радомир. Победителят взе 2000 лв., наградите за второ и трето място бяха 1000 и 500 лв. Читателите също избраха своя фаворит след оспорвано гласуване в интернет. Той също си тръгна с 500 лв.

Теодосий Спасов награди краля на небесата

Снимки:
1. Фотографията “Кралят на небесата” беше класирана на първо място.
2. Крушунските водопади заеха второто място.
3. Третото място зае Владимир Гергов за снимка на местността Рая в Средна Стара планина.
Фото: © United PartnersКоментари (0)Прочетено: 5790 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 28, Ноември 2009

ZONTA International навърши 90 години

Силвия Георгиева

На стилна прес закуска бе отпразнуван 90 рожден ден на световната неправителствена организация за защита и подкрепа на жените ZONTA International. В пресконференцията участие взеха Мария Стефанова – лейтенант-губернатор за “District 30”, Катя Стоичкова – ареа директор на “District 30 - Area 05 ”, Дора Блек-Хемплер – президент на ZONTA CLUB СОФИЯ и Мая Цакова – Паст президент на ZONTA CLUB СОФИЯ. По време на събитието бяха връчени грамоти и статуетки „Жълта роза” – символ на ZONTA International, на журналисти, подкрепили организацията в реализирането на нейните проекти и популяризирането на идеите й. Представителите на ZONTA International връчиха престижните отличия на Вяра Анкова от БНТ, Люба Ризова от БТВ и Божана Димитрова – дългогодишен журналист от БНР.

ZONTA International навърши 90 години

ZONTA International
ZONTA International е световна организация от лидери и изявени професионалисти в различни области, които работят заедно за подобряване положението на жените по света чрез подпомагане и защита. Тя поставя въпросите на жените пред ООН, предлага решения, привлича вниманието на обществото и окуражава участието на членовете си в политическия живот на местно ниво. ZONTA International има повече от 33 000 членове в над 1 200 клуба в 67 страни и географски райони.
ZONTA International е Генерален Консултант към Икономическия и Социалния Съвет на ООН (ECOSOC), Консултант към UNESCO, UNICEF, UNIFEM и ILO, има Статут на участник в Съвета на Европа.
Zonta International има представители в ООН в Женева, Ню Йорк, Париж и Виена. Те участват в конференциите на ООН, както и в сесиите на Агенцията, Съвета и Комисията на ООН.

ZONTA International навърши 90 години

Историята на ZONTA International
В началото на 90 години на 20 век, когато жените много рядко са заемали лидерски позиции, Мариан де Форест – писател и журналист, се вдъхновява от идеята да развие сървис клуб, съставен от жени, които се разпознават като лидери в своя бизнес или професия, и които биха могли да работят и помагат на жените за намиране на работа и достойно място в професиите редом с мъжете.

През март 1919 г.в Бъфало, Ню Йорк, САЩ е основан първият ZONTA клуб. Той е Първият женски сървис клуб в света.

За кратко време идеята Zonta се разпростира в още 8 града и през ноември същата година се формира Конфедерация на Zonta клубовете. Мери Дженкинс - издател на вестник и граждански лидер, е избрана за първия президент на Zonta. Приемат устава и конституцията и след гласуване приемат името Zonta. Името Zonta е взето от наречието на племето дакота - сиукско индианско племе и означава “честен и заслужаващ доверие.“ С основаването на клуб в Канада през 1927 г. Zonta се превръща в международна организация и добавя към името си International. През 1930 г. Zonta се пренася в Европа. Първият Zonta клуб се основава в Австрия (Виена), следващата година в Германия(Хамбург), а от там в почти всички държави на континента.

През 1991 г. Унгария се присъединява към Zonta с първия Източно-европейски клуб.

През 1932 г. Зонта мести своята централа от Бъфало, Ню Йорк, в Чикаго, Илинойс, където се намира и днес.

Първият български клуб е основан през 1993 г. в София и официално чартиран през 1995г., сега в България има 10 функциониращи клуба, един в Македония и два в Румъния, които са обединени в Area 05 на District 30.

ZONTA International навърши 90 години

Емблемата на ZONTA International е толкова популярна, колкото и названието "Zonta". Тя олицетворява мотивирана група от успели в своите професии жени, които са лоялни към целите за служба в полза на другите и за световно разбирателство с почтени мотиви. Емблемата е съставена от няколко сиукски индиански символа:
Буквата "Z“ е сиукски символ на “лъч светлина," “сияние”, “внезапен блясък"– има смисъл на "просветление, импулс, вдъхновение."

Останалите символи означават – „обединяване за обща цел”, “преданост“, “лоялност”, “вярност”, „подслон”, "честност, почтеност" и “доверие".

Символът на ZONTA International е жълта роза.

Структурата на ZONTA International:
Всяка зонтянка е член на своя клуб;
Клубовете са членове на Zonta International;
За по-лесно администриране Zonta International е разделена на Дистрикти, а Дистриктите на Ареи. В света има 32 Дистрикта;
Клубовете се разпределят в Ареи и Дистрикти съобразно тяхното географско положение;
Мандата на управление е двугодишен;
Демократично избрани президенти управляват на Клубно, Дистрикт и Международно ниво;

ZONTA International навърши 90 години

Целите на ZONTA International

ZONTA International се стреми да:

Подобри икономическия, политически, образователен и професионален статус на жените по света.
Работи за напредъка на разбирателството, доброжелателството и мира чрез световно обединение на изявени в бизнеса и професиите жени.
Пропогандира справедливостта и зачитането на човешките права и фундаментални свободи.
Сплотява, насърчавайки високи етични стандарти, изпълнява сървис програми, осигурява взаимна подкрепа за членовете, които служат на своите общности, нации и на света.

ZONTA International работи за подобряване статуса на жените чрез:

Застъпничество и обединяване на усилията за подобряване живота на жените.
Подкрепа и насърчаване стратегиите за превенция на насилието срещу жените (сумата за периода 2008-2010 възлиза на 600 000 $).
Финансиране на стипендии и награди за жени с изключителни възможности и талант чрез Фондацията Зонта Интернационал (съществуват 3 образователни програми, като средствата, определени за тяхното изпълнение, са 990 000 $; Ружа Кочанова от град Русе е първата българка, спечелила стипендия по една от тези програми).
Подкрепа за Международни Програми, целящи подобряване здравето, сигурността, политическия и икономически статус на жените чрез Фондацията Zonta International (Средствата, определени за тази цел, са в размер на 1 600 000 $).


Със своите 33 хиляди членове по света ZONTA International е мощен застъпник и гарант за промяна, глас, който спомага за преобразяване на света и мястото на жените в него.

ZONTA International навърши 90 години

ZONTA CLUB СОФИЯ
ZONTA CLUB СОФИЯ е част от световната неправителствена организация ZONTA International, основана през 1919 г. в Ню Йорк. ZONTA CLUB СОФИЯ e създаден през 1993 година, а официално чартиран през 1995 г. През годините ZONTA CLUB СОФИЯ създаде клубове във Велико Търново, Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив, Плевен, Благоевград, както и клуб в град Скопие, Република Македония.

Вече 15 години, в съответствие с целите на ZONTA International, ZONTA CLUB СОФИЯ работи за подобряване статуса на жените в България, популяризира идеите на международната организация и взeма активно участие в процеса на формиране на съвременното гражданско общество в България. ZONTA CLUB СОФИЯ е неутрална, надпартийна и надрелигиозна организация. Средствата за дейността на клуба се набират чрез членски внос, дарения и спонсорство.

ZONTA International навърши 90 години

Благодарение на усилената си работа и обществено значими инициативи, клубът успя да се утвърди като надежден и предпочитан партньор и се превърна в сериозен фактор в обществено-социалния живот на София. Доказателство за това е подкрепата, която получава за всички свои инициативи и проекти от държавни институции, агенции, неправителствени организации, представители на бизнес сферата и общественици.

ZONTA CLUB СОФИЯ работи по множество проекти за подпомагане на хора в неравностойно положение, млади български таланти и подобряване статуса на българската жена. През 2005 г. ZONTA CLUB СОФИЯ получи международна награда за най-добър сървис проект в Дистрикт 30, а тази година спечели отново награда за най-добър ПР на сървис проект. През 2007 г клубът бе домакин на Конференцията на Дистрикт 30, на която присъстваха всички клубове от Дистрикта с над 200 представителки. Главният проект, по който в момента ZONTA CLUB СОФИЯ работи – “Има и такива жени”, си поставя за цел популяризиране образа на българката днес.

ZONTA International навърши 90 години

www.zonta.org

Снимки:
1.Мая Цакова – Паст президент на ZONTA CLUB СОФИЯ.
2.Дора Блек-Хемплер – президент на ZONTA CLUB СОФИЯ.
3.Мария Стефанова – лейтенант-губернатор за “District 30”.
4.Катя Стоичкова – ареа директор на “Area 5 District 30”.
5.Дора Блек-Хемплер връчва отличието на Божана Димитрова.
6.Божана Димитрова – дългогодишен журналист от БНР.
7.Статуетка „жълта роза” и грамота получи и Люба Ризова от БТВ.

Фото: © Надежда Корчева

 


Коментари (0)Прочетено: 5843 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 28, Ноември 2009

Пеперуди и танци в новото видео на Елица Тодорова

пеперуди и танци в новото видео на елица тодорова Пеперуди украсиха новия видеоклип на Елица Тодорова към песента “Брала мома ружа цвете”. Режисьор на видеото е Николай Нанков, а аранжиментът на песента е на китариста Мирослав Иванов. Талантливата певица демонстрира r завидни танцови умения, които е постигнала с упорити тренировки при Боряна Сечанова от балет “Арабеск”. Неин партньор в лентата е кубински танцьор.

Пеперудите в клипа са осигурени от единствената в България ферма за живи пеперуди “Бътерфлай” на Олга Ускова, а част от снимките са правени в двореца “Враня”, където цар Фердинанд също е отглеждал красивите насекоми.

Фото: youtube.com

ВИДЕО:
Брала мома ружа цвете – Елица Тодорова


Коментари (0)Прочетено: 5937 пъти                                             © Fashion Lifestyle Magazine, брой 28, Ноември 2009

 ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:
   БРОЙ 27: Исабел Байон – огън и грация в едно фламенко
   БРОЙ 27: "Коко преди Шанел" събра модни таланти и популярни личности
   БРОЙ 26: Четвърт век празници на изкуствата “Аполония”
   БРОЙ 25: БАШАР РАХАЛ ИГРАЕ ГЕНЕРАЛ В СЕРИАЛА „24“
   БРОЙ 24: Ivan$Stani - новите звезди в българската поп музика
   БРОЙ 24: НЕДЕЛНО МАТИНЕ представи операта “Саломе”
   БРОЙ 24: СМЯХ И ЗАБАВЛЕНИЯ В “ЗОРАТА НА ДИНОЗАВРИТЕ”
   БРОЙ 24: Майкъл Джексън: Крал на поп музиката завинаги!

 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо киноМодерните сайтове:   Мода - Колекции - Готварски рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Дамски обувки - Дрехи