Fashion Lifestyle Magazine Списание за мода и лайфстайл - брой 126

Aнорексия - Чумата на 21-ви век

Силвия Мадина

Болезнено слаби жени, страдащи от напреднал стадий на анорексияВашата приятелка яде по един морков на ден и постоянно се гледа в огледалото? Тя има нереалистична представа за външния си вид и е вманиачена в идеята да не напълнее? Тези симптоми не са призник на излишна капризност или позьорство, а красноречив знак за едно сериозно заболяване - Анорексия.

Анорексията се развива главно на психична основа и е типична за жени, завладяни от фикс-идеята да се вместят в идеала си за красота - „слаби“ жени тип „Туиги“. Това е заболяване, за което още през 1689 година английският лекар Ричард Мартън пише: “...болестно състояние на духа, причинено от тъга и грижи…”. Определена през 17 век като психиатрично заболяване, анорексията става все по–опасна в двадесет и първи век, защото по модните подиуми шестват манекенки, чиито фигури често се превръщат в еталон за красота.

Анорексията се характеризира с поднормено тегло (най-мако 15% по-ниско от нормалното за съответния ръст и възраст), контролирано чрез доброволно гладуване, предизвикано повръщане, прекомерна употреба на разхлабителни и диоретици. Най-често страдащите са жени между 16 и 30-годишна възраст, но това не означава,че мъжете са застраховани срещу заболяването. Напротив, изследвания сочат, че броят на мъжете, боледуващи от анорексия, драстично се покачва. Запомнете, всеки може да развие анорексия, независимо от възрастта, пола или ситуацията.

Незапознати с пубертетните катаклизми, девойките между 11-15 годишна възраст изпадат в стрес пред всеки нов килограм, паникьосват се да не надебелеят и стигат не само до драстично намаляване на храната, но и до пълен отказ да приемат такава. Не закъсняват депресията, понижаване на самочувствието, конфликтното отношение към всеки и всичко. Още по-драматични са явления като спиране на менструалния цикъл, което не се споделя с родителите, опадване на косата, лошо оросяване на крайниците. В по-тежък стадий анорексията може да се изрази и в крайно изтощителна слабост, нежелано окосмяване по крайниците, сърцебиене, сухота и лющене на кожата. Не са редки явления като загуба на костни минерали, ниско кръвно налягане, забавен метаболизъм.

Мнозина са на мнение, че анорексията има психологическа основа, дори че се е превърнала в своеобразна мода. Доказано е, че тя е свързана и с изменения в дела на главния мозък, който отговаря за апетита. Учените Вагнер и Кайе са провели следния експеримент. Те са предложили на 16 болни от анорексия и на 16 здрави жени да опитат захароза (захар) и дестилирана вода, чийто вкус е неутрален. След това са извършили сканиране на мозъка, за да установят дали са настъпили промени. Оказало се, че при жените - анорексички активността на участъка в мозъка, който отговаря за вкусовите възприятия и разпознаването на вкуса на продуктите, е много по-ниска от тази при здравите жени. Излиза, че болните от анорексия почти не чувстват вкуса на храната и в мозъка им е нарушен процесът на психологическо възнаграждение за изядената храна. Изглежда ,че поради тази причина те не искат да ядат дори и тогава, когато са физиологически гладни.

Болезнено слаби жени, страдащи от напреднал стадий на анорексияБолезнено слаби жени, страдащи от напреднал стадий на анорексияМъжете също страдат от анорексия и булимия

Анорексията е психическо заболяване, което не е следствие, а причина за хранителните аномалии. Много често преди да започнат "регулиране" на храната, при анорексиците е налице силно повишена тревожност. Проблемите най-често са свързани със семейната сфера, интимния живот, критичното отношение на приятели и връстници. Обикновено се появяват натрапчиви мисли, че ако отслабнат, ще се случат определени неща, например: ще бъдат по-щастливи, ще са по-харесвани, животът им ще се промени в положителна насока. Следвайки строг режим на лишения, анорексиците стават целенасочени и устремени, като в резултат започват методично да свалят килограми. Често, преди задълбочаването на тревожните симптоми, те получават положителни отзиви за външния си вид от приятели и познати, което затвърждава убеждението им, че възприетият от тях режим им помага да бъдат по-щастливи. Спазването на режима ги кара да се чувстват силни, като контролират високата тревожност, провокирала развитието на заболяването. Характерна е повишена самокритичност и резки смени в характера.

Доказано е, че около 30% от болните не съзнават сериозността на положението и се самозаблуждават с обяснението за перфектен контрол над храненето си. Пак около 30% от анорексиците преживяват по една животозастрашаваща криза, но дори тогава отказват да признаят проблема. Преждевременната смърт при болните е увеличена, а около 5 до 18% от хоспитализираните почиват от глад или се самоубиват. Много интерсно е представен монологът в главата на болния от анорексия, въображаемия диалог с „приятелката Ана-Анорексия“, който можете да откриете тук

улимична криза прrчинява хищнически глад и безсъниеИдва място да ви запознаем и с по-малката сестра на анорексията – Булимията - не по-малко коварна и широко разпространена болест за века ни. Тя отново е свързана с нарушение на хранителното поведение на човек, което се се изразява в поглъщането на огромни количества храна, последвано от целенасочено „прочистване на организма“. Някои сами предизвикват повръщане, взимат очистителни, диуретични средства и др. Булимията е свързана със загуба на контрол над храненето и постоянна, изключителна концентрация върху телесното тегло и форми. Тя е открита доста по-късно от анорексията и е описана първо от френския психиатър Пиер Бриг. Булимията е изключително опасна болест и се открива много по-трудно от анорексията, тъй като няма видими белези. Болните обикновено са с различно тегло, някои пълни, други по-затлъстели, а трети с абсолютно нормални килограми. Проблемът се сътои в това, че те не се харесват и неистово се стремят да отслабнат, но не могат да се справят с булимичните кризи. Понякога такива пристъпи на безконтролно ядене се явяват 2-3 пъти седмично и траят около 2 часа. Тъй като болестта отново е типично женска, девойките и младите жени (от 11 докъм 40 години) се срамуват от лакомията си и се крият, за да се освобождават от храната чрез насилствено повръщане.

Причините за появата на булимия са много. Най-често такива са депресия и свръхтегло или затлъстяване в миналото, особено в детска възраст и пубертета, което създава доминанта за специален свръхконтрол върху теглото. Има жени с анорексия, които имат булимични пристъпи. Силният, неконтролиран глад може да последва като реакция на хроничното полугладуване. Доказано е, че много анорексици след време развиват булимия.
Като най-младата сестра на анорексията остана да разгледаме Орторексията. Това е нова болест, свързана с проблемите на храненето, която се появи в недалечно време. Орторексията е нервна мания за здравословен начин на живот. Макар и сравнително нова и недостатъчно добре изучена, тази болест вече обхваща обществено значими части от населението не само в САЩ, но и в България. Нейна разновидност е манията за качествено хранене, която вече се превърна в нов вид психическо разстройство, широко разпространено в развитите страни. Болните се отказват от захарта и полинаситените киселини. Те с маниакално пристрастие изучават приемането на храната, отчитат всеки грам, всяка калория, а когато си позволят да хапнат нещо “любимо, но забранено“, изкупуват вината си с гладуване. Резултатът от всичко това все по-често е депресия в много тежка форма.

На практика се оказва, че анорексията, булимията и орторексията затварят един порочен кръг, от който излизането е невъзможно без квалифицирана медицинска помощ. Но не всичко е загубено, защото лечението зависи до голяма степен от вас самите. Вие трябва да се борите психически със своите комплекси, да не криете от хората, които ви обичат проблемите си, да се харесвате такива, каквито сте! Погледнете се в огледалото и вижте красивото момиче в себе си, а не чакайте до момента, в който ще сте станали само кожа и кости. Водете здравословен начин на живот, но без строги ограничения! Спортувайте по-често, но не се претоварвайте! Слушайте внимателно тялото си и се грижете то да изглежда не слабо и сухо, а енергично и сексапилно!

Последиците, които булимията причинява на тялотоИзкривената представа за външния вид

Ето няколко професионални съвета,които психиатрите препоръчват на своите пациенти, боледуващи от анорексия, булемия или орторексия:

  1. Замислете се дали вашите „слаби“ приятелки са по-харесвани от вас?
  2. Огледайте се около себе си и намерете хоби, което да ви откъсне от депресията, в която сте изпаднали.
  3. Не обръщайте гръб на приятелите и семейството си, защото те са най- близките хора, които искат да ви помогнат в този тежък за вас момент.
  4. Бъдете оптимистични и вярвайте в красивото бъдеще.
  5. Запомнете, че се пълнее не от самата храна, а от нейното неправилно консумиране.

Ако сте болни от анорексия или булемия, знайте, че ви чака труден път, но с грижа, търпение, постоянство и любов болестта може да бъде победена.

Снимки:

1 - 3. Болезнено слаби жени, страдащи от напреднал стадий на анорексия.
4. Мъжете също страдат от анорексия и булимия.
5. Булимична криза прrчинява хищнически глад и безсъние, последвани от чувство за вина, след огромното количество погълната храна.
6. Последиците, които булимията причинява на тялото.
7. Изкривената представа за външния вид на болните от булимия, анорексия и орторексия.



Добави коментар
Вашето име:
Вашият коментар:
Въведете символите: captcha
Коментари от други потребители
Божидара:
26 Ноември
11:11
това е доста интересно но и донякъде страшно.
Саманта:
30 Октомври
20:48
На 14г съм. 2-3 месеца апетитът ми се понижи и свалих 7-8кг. Хранех се с малко храна, не превишавах 500 калории на ден. Появиха се малки проблеми като: косопад, ноктите ми се чупеха, нямах сили да се изкачвам по стълбите, дори веднъж за малко да припадна от глад. Имаше период, в който се насищах с 2 ябълки. Чувствах се много добре и бях горда със себе си. НО!! От три седмица се тъпча денонощно. Ям БЕЗ да изпитвам глад. Преяждам всеки ден! Правя по няколко опита да предизвикам повръщане, но нищо не се получава. Сега съм 60кг, а преди бях 50кг. Качила съм 10кг за 3 седмици. Не мога да се понасям! Поглъщам храната системно и не се насищам! Имам болки в корема, прилошава ми. ПОМОГНЕТЕ, дайте ми съвет... сблъсквали ли сте се с такива проблеми?
KATQ:
12 Април
05:05
ani 48 kg si misli6 si 4e 6te spresh az po4nax i nqma spirAne stava ti navik prosto mislish si 4e 6te spre6 kato svali6 jelanite kilogrami i az taka si mislih purvo mi haresva6e vikax si nai setne svalix i nai6 kfo za 3 meseca svalix 6 kg i kfo har mi oba4e tfa ti stava navik ot nai malkoto se boi6 da izde6 vednaga trqbva da bqga6 da povru6ta6 susipax si jivota prosto no ne slu6ax savetite vuv forumite mislih si 4e 6te spru kato postigna tegloto koeto iskam mi poznai kakvo nemoje6 da spre6 kolkoto i da si vikash tozi put e posleden ne ne e !!!!!!!!!
Йорданка:
22 Февруари
12:58
Здравейте пиша ви със голяма болка защото дъщеря ми е болна от анорексия уж бяхме се отървали от анорексиата със която воювах цели пет години дъщерями от педесет килограма достигна тридесет бяхме много зле страшно ,но сега разбрах ,че щастие няма защото от половин година насам има болемия лошото е че във тази наша държава човек има нужда от помощ но при кого от кого няма информация просто умираш бавно и мъчително ако някой знае къде има центрове или клиники нека да пише търся информация защото го казвам със много голяма болка на душата ,че вече се предавам и като гледам как дъщерями се унищожава и нищо не приема като съвет е страшно много помогнете ми .
ani:
8 Февруари
22:24
na men mi haresva.naistina povra6taneto pomaga.razbira se 6tom dostigna jelanata figura 6te spra.sega sam 48 kg o6te nqkolko i mislq 4e 6te e nared
tania:
4 Септември
00:55
много правилно казано-това е чумата на 21 век!!!страшно е и само човек,преминал през този ад може да разбере сериозността на проблема,нужно е да се говори не само повече,но и по-компетентно за това!хора,които изобщо не са наясно за какво става на въпрос се опитват да извлекат полза/материална/от страданието на другите,като не само не им помагат,но ги объркват още повече!В БЪЛГАРИЯ все още няма достатъчно кжалифициран,компетентен персонал по тези теми/както и по-много други/,което е много жалко,защото хората нуждаещи се и търсещи помощ,помощ за спасение на живота си стават все повече и повече!Факторите,предразполагащи към развитието на тази болест/казвам болест,защото за мен анорексията,булимията и орторексията са 3-те лица,фази на 1-но ужасяващо "нещо",което те поглъща и унищожава/,са много и различни,но ада е един и същ за всички!универсално средство за лечение няма/за съжаление/,всеки трябва да потърси пътя към своето спасение и непрестанно да го следва,така спасява не само себе си, но и хората,които го обичат'защото и те страдат,гледайки как живота си отива от него ден след ден!ЗНАМ,че не е никак лесно,аз самата страдах дълго и от анорексия,и от булимия,и от орторексия!БОРЕТЕ СЕ ИМА ЗА КАКВО!!!А на всички,които гледат с насмешка,с цинизъм на хора като мен искам да знаят,че никои не е застрахован,а и живота понякога е доста ироничен......късмет и успех на всички,много усмивки и една мисъл,която много ми хареса:АКО НЕ МОЖЕ ДА ИМАШ ТОВА,КОЕТО ОБИЧАШ,ОБИЧАЙ ТОВА,КОЕТО ИМАШ!!!
Дебела Бургазлийка:
15 Юни
09:10
а аз много искам да се разболея в границте на нормалното разбира се от анорексия но не го постигам за жалост
Борислав Крачунов:
22 Март
12:05
Здравейте! Страшно много се измъчвам, когато виждам тези измъчени души, роби на една лъжа. Съжалявам, че ще трябва да го споделя и, че вероятно ще прозвучи грубо, но болестта анорексия е духовна. Става въпрос за внушение, за духовна намеса. Знам какво твърдя. Бивш наркозависим съм и съм бил обект на духовно внушене, като съм давал достъп на духовни нечисти сили в подсъзнанието си, чрез взимането на хероин. Написах книга: "От смърт към живот" автор Борислав Крачунов. Може да си я закупите ако искате има я в интернет книжарниците. Много бих искал да помогна на тези души, но трябва и желание от тяхна страна. Пишете ми, това е моят адрес: Laverita@abv.bg Благодаря Ви.
famous:
21 Март
08:07
Здравейте.Аз познавам едно момиче-Рама,което има анорексия-толкова е клощава,че имам чувството,че ще се счупи докато ходи.Направо плаши!За анорексията знам,че нямат апетит и затова приличат на живи скелети,това може да умреш и е опасно,внимавайте
Mеги:
18 Ноември
18:23
Здравейте!Искам да посъветвам всички момичета и момчета, боледуващи от анорексия, да вяравт повече в себе си и да знаят, че са красиви.Аз сам убедена в това!Искам да обърна специално внимание на Лина: "Лина,ти имаш достатъчно добро тегло за възрастта си, дори ако питаш мен, можеш още да качиш.Аз самата съм на твоите години и съм 57 кг, но според мен изглеждам много добреи секси.Аз се харесвам такава, а определено и другите ме харесват.Ти си младо ,хубаво момиче и трябва да имаш достатъчно високо самучувствие за себе си!Вярвай във възможностите си и не подтискай чара си с депресия!Животът е красив и кратък...живейте го с усмивка!
АНИ:
12 Ноември
14:59
Аз съм на 25 години и тежа 41 кг.Не съм болна от анорексия,макар че може да Ви се видят малко килограмите ми.Искам да кажа на всички момичета,че не трябва да се притесняват от килограмите си и дасе харесват такива каквито са.Важното е самочувствието ви!Така ще накарате и другите да ви харесват
Лина:
5 Ноември
11:56
Аз съм на 21г и всеки ден се боря с тази противна болест-анорексията!Преди 1г и половина бях 40г и тогава запо4нах да се лекувам!Дълго време поддържах 42-43кг,но от няколко месеца ка4их и сега съм 46кг и това ме измъ4ва ужасно!Опитвм се да сваля поне 2кг,но все не успявам!Посветваите ме какво да правя!Искам ве4е да живея нормално!
Анна:
1 Ноември
13:53
Анорексията е най-голямото наказание за младите и красиви момичета. Много ми хареса тази публикация и смятам, че по-често трябва пишете на тази толкова злободневна тема.

Дрехи с отстъпка
Завивки с пух
Рокля с рисунка
 Българският портал за мода Личен сайт на Любомир Стойков Luxury Life
Другото Кино - сайтът за независимо кино сребърни бижута Capino





Мода - Рецепти - Домашни любимци - Свободно време - Лунна диета - Бални рокли - Дамски рокли - Nixita - Print on demand clothing